Eén van de meest besproken disbalansen in TCM is het fenomeen damp. Maar wat is damp precies, welke klachten kan het veroorzaken, en hoe kan een gerichte aanpak via voeding bijdragen aan een betere gezondheid? In dit blog lees je alles over damp en hoe een consult in gezonde voeding kan helpen om dit probleem aan te pakken.
Het ontbijt is volgens de Chinese voedingsleer het belangrijkste eetmoment van de dag. Dus om volgens de Chinese voedingsleer te eten zorg ik ervoor dat ik niet iedere ochtend een warme maaltijd hoef te maken. En daarom ben ik zo'n fan van ontbijtmuffins. Ideaal voor doordeweekse ochtenden waarop het doorgaans nogal hectisch is. Ze zijn weliswaar niet warm als je ze eet, maar ze hebben wel een bereiding gehad. En geloof me... dit is echt 100x beter dan een bak met koude kwark in de ochtend.
De benadering van voeding in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) verschilt op verschillende manieren fundamenteel van de westerse voedingsleer: De Chinese voedingsleer gaat uit van een gepersonaliseerde benadering van voeding, gericht op het behoud van balans en preventie van ziekten. Terwijl de westerse voedingsleer zich meer richt op voedingsstoffen en gestandaardiseerde aanbevelingen.
Wil je eens wat anders dan een havermoutpap in de ochtend? Dan is deze ontbijtcake een leuke afwisseling. Deze cake is makkelijk te maken, voedzaam en je hebt meteen een portie groente en fruit te pakken. Omdat het fruit en de groenten verwarmd zijn is dit heel mild voor je spijsvertering.
Hoe komt het toch dat we zo’n zin kunnen hebben in zoete dingen? De basisprincipes van de Chinese voedingsleer zijn erop gericht om je Maag & Milt te versterken. Als dit systeem weer op orde is verdwijnt de behoefte aan zoetigheid als sneeuw voor de zon.
Gierst is echt een supergraan dat binnen de Chinese voedingsleer gezien wordt als basisvoeding. Met deze pannenkoeken zet je binnen no-time een heerlijk voedend ontbijt op tafel.