Blog Layout

Recept met supergraan: gierstpannenkoeken met zomerfruit

Nathalie Verdult • 17 juli 2023

Gierstpannenkoeken met zomerfruit

Voedend voor de Maag en Milt
voor +/- 2 personen

Granen zijn basisvoeding binnen de Chinese voedingsleer. Ze zijn vaak thermisch neutraal waardoor ze prima passen bij iedere maaltijd. Vaak worden granen gebruikt voor een voedende pap in de morgen, maar er zijn nog veel meer toepassingen. Zoals deze gierstpannenkoeken.
Gierst is echt een krachtgraan, het werkt voedend voor de Maag & Milt, het zorgt voor het opheffen van Damp en het ontgift het lichaam. Ook tijdens zwangerschap of algehele vermoeidheid is gierst absoluut een aanrader.

Deze pannenkoeken zijn een handige variatie om gierst vaker op je menu te zetten. Je kunt ze gebruiken voor ontbijt, lunch of diner. Als topping gebruik ik in dit recept zomerfruit dat kort gestoofd is. Door fruit te stoven wordt het beter verteerbaar, zeker als je last hebt van een
verminderde spijsvertering. Met een paar blaadjes munt erdoor smaakt het extra zomers. Hou je liever van hartig dan kun je ook voor andere toppings kiezen zoals notenpasta, hummus of pesto.

Je maakt dit beslag het beste van tevoren klaar. De gierstvlokken moeten goed zacht worden in het water en de plantaardige melk. Dit zorgt ervoor dat je het veel beter verteerd. Als het minimaal een uur heeft gestaan kun je gaan bakken.

Ingrediënten voor de gierstpannenkoeken:
- 150 gram gierstvlokken (bijvoorbeeld van De Halm, andere merken zijn ook prima)
- 2 eieren
- 125 ml amandelmelk of havermelk (ongezoet)
- 1 tl kurkuma
- snuf zout
- kokosolie om te bakken

Voor de topping:
- 3- 4 handjes zomerfruit in stukjes gesneden (bv aardbei, frambozen, bramen, blauwe bessen)
- laagje water
- 2 kleine blaadjes munt (fijngesneden)


Bereidingswijze:
- Klop de eieren schuimig en voeg in kleine beetjes de plantaardige melk toe
- Voeg daarna de gierstvlokken, zout en kurkuma toe
- Mix het tot een glad beslag en laat het minimaal een uur staan zodat de gierstvlokken zacht worden
- Was het zomerfruit en stoof dit ongeveer 3 minuten  in een laagje water in een pannetje
- Voeg op het laatst wat munt toe en gebruik dit als topping van de pannenkoeken
- De pannenkoeken bak je in wat kokosolie. Giet met een soeplepel wat beslag in een hete pan en bak de pannenkoeken goudbruin. Ik gebruik een kleine koekenpan voor wat kleinere pannenkoeken, zodat ze niet uit elkaar vallen bij het omdraaien.

Dit recept is voldoende voor ongeveer 6 kleine pannenkoeken.

TIP: verdubbel het recept en bak een voorraadje zodat je de gierstpannenkoeken kunt gebruiken als basis voor een lunchgerecht of voor het ontbijt van de volgende ochtend. Meal prepping ten top!


Gierst is echt een supergraan dat hoort tot basisvoeding in de Chinese voedingsleer

door Nathalie Verdult 7 april 2025
In dit blogbericht deel ik mijn recept voor een luchtige, smeuïge pompoencake: voedzaam, verwarmend en toch licht genoeg voor de lente.
door Nathalie Verdult 13 december 2024
De winter is de tijd van gezelligheid, warme dekentjes en… soep!
Een opgeblazen buik met PDS klachten
door Nathalie Verdult 25 november 2024
Eén van de meest besproken disbalansen in TCM is het fenomeen damp. Maar wat is damp precies, welke klachten kan het veroorzaken, en hoe kan een gerichte aanpak via voeding bijdragen aan een betere gezondheid? In dit blog lees je alles over damp en hoe een consult in gezonde voeding kan helpen om dit probleem aan te pakken.
Share by: