Blog Layout

Zuurdesembrood maken - super easy

Nathalie Verdult • 23 maart 2024

Geurig en knapperig zuurdesembrood in een handomdraai (en wat geduld)

Een keukenprinses ben ik niet dus ik was altijd huiverig om eraan te beginnen: zelf brood bakken. Maar ik weet hoeveel meuk er in supermarktbrood zit, dus ik ging toch overstag. Daar kon ik wel wat hulp bij gebruiken dus ik ging op zoek naar een goed stappenplan. Met het startpakket van Broodgodin (geen sponsoring) heb je meteen alle ingrediënten in huis en de andere benodigdheden zijn vast in je keuken te vinden. En de uitleg is heel makkelijk, zelfs voor een bak-dummy zoals ik.

Waarom zuurdesembrood?
Door het fermentatieproces heeft zuurdesembrood meer
pre- en probiotische eigenschappen dan regulier brood, dit zorgt ervoor dat het een gunstige werking heeft op de darmen en de spijsvertering verbetert. Ook bevat het een lager gehalte aan gluten door het fermentatieproces, dit maakt dat het meestal beter verdragen wordt. Zuurdesembrood is niet glutenvrij, dus voor mensen met coeliakie zullen op zoek moeten naar een glutenvrije variant. 


Zelf zuurdesembrood maken is echt niet ingewikkeld, het vraagt alleen wat geduld. Je begint met het maken van een
zuurdesemstarter, die kun je ... mit je 'm blijft voeden ... eindeloos opnieuw gebruiken. Iedere dag even kijken naar de desemstarter is een mindfulnessoefening op en top. Het groeit langzaam en het zacht bubbelend goedje is ook heel goed voor je darmen.
 
Aan de slag
Dag 1 t/m 6 ben ik bezig met het voeden van de desemstarter. Iedere dag kijk ik even naar de desemstarter om te checken hoe het gaat. Ik word wel wat ongeduldig, ik zie zo’n heerlijk lichtzurig krokant brood al voor me en wil proeven. Maar geduld, lean back…
alles wat je aandacht geeft groeit. Zo ook de desemstarter. Iedere dag is er een voedingsmoment, om zo het proces van gisting op gang te brengen. Hierdoor 'maak je' miljoenen goede bacteriën, van niets ontstaat er ineens heel veel....magisch toch?! Ik gebruik een weckpotje dat met klemmen goed vastgemaakt wordt. 

Op het moment dat de desemstarter begint te leven kan ie gebruikt worden. Ik gebruik een pak meel dat precies genoeg is voor 1 brood, wat van de desemstarter en water toevoegen is alles. Het mengen heb ik met mijn Magimix gedaan, ook al zo mooi om te zien, hoe het eerst een korrelig goedje is, en vervolgens tot een mooie bal gemixt wordt. Dan gaat het in een afgesloten kom om een dag te
rijzen. Ik lees online dat je ook een rijsmandje kunt gebruiken, die zien er mooi uit. Maar voor nu volstaat een glazen kom ook (denk ik).  Het rijzen gaat volgens een schema dat heel duidelijk uitgewerkt is. Nogmaals; ik ben hier echt geen held in dus ik hou me keurig aan de schema's en als het brood goed gerezen is gaat het in een braadpan in de oven om af te bakken. Een speciale broodmachine of iets dergelijks is dus niet nodig.

En dan is het zover ... het brood mag uit de oven. De geur lokt ook mijn man en kinderen naar de keuken dus het grote moment is daar. Proeft het net zo lekker als het ruikt? Het brood ziet er in ieder geval
Instagram-waardig uit en heeft een knapperige korst. Het brood zelf is niet zo groot., dus na een paar sneden (die we eten zonder beleg, zó lekker is het) is het al op.

Conclusie
Vanwege de goede werking op m'n darmen en het gemak waarmee ik het brood maak is dit zuurdesembrood een blijvertje. We eten dit niet iedere dag, maar wel regelmatig. Er zijn online veel stappenplannen, video's en aanbieders te vinden. Ik ben nu een beetje gewend aan de schema's van Broodgodin, dus ik blijf bij het vertrouwde. En inmiddels voel ik me zelf ook wel een Broodgodin haha.  

Ga jij het ook proberen?
Enjoy!


Met een paar simpele ingrediënten gebeurd er iets magisch. Je creëert nieuw leven. Het is niet moeilijk, het vraagt alleen veel geduld.
De ultieme yin activiteit, wat staat voor rust, vertragen en rustig afwachten. 


door Nathalie Verdult 7 april 2025
In dit blogbericht deel ik mijn recept voor een luchtige, smeuïge pompoencake: voedzaam, verwarmend en toch licht genoeg voor de lente.
door Nathalie Verdult 13 december 2024
De winter is de tijd van gezelligheid, warme dekentjes en… soep!
Een opgeblazen buik met PDS klachten
door Nathalie Verdult 25 november 2024
Eén van de meest besproken disbalansen in TCM is het fenomeen damp. Maar wat is damp precies, welke klachten kan het veroorzaken, en hoe kan een gerichte aanpak via voeding bijdragen aan een betere gezondheid? In dit blog lees je alles over damp en hoe een consult in gezonde voeding kan helpen om dit probleem aan te pakken.
Share by: