Blog Layout

Verschillen tussen de Chinese voedingsleer en Westerse voeding

Nathalie Verdult • 10 april 2024

De Chinese voedingsleer is niet ingewikkeld


Op welke manier verschilt de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) van de westerse voedingsleer?
Een korte toelichting:

☯️ Holistische benadering
De nadruk binnen TCM ligt op de energetische eigenschappen van voedsel (zoals verwarmend of verkoelend effect) en hoe deze de balans van Yin en Yang in het lichaam beïnvloeden. Het voedingsadvies wordt afgestemd op de individuele constitutie en huidige gezondheidstoestand van de persoon.
Westers gezien wordt er vooral gekeken naar de samenstelling van voeding, zoals de hoeveelheid calorieën, vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten met daarbij aanbevelingen die voor iedereen zouden gelden.

🍓 Seizoensgebonden voeding
De natuur is in beweging en kent verschillende seizoen, en zo werkt het ook in ons lichaam. Iedere fase of seizoen vraagt een ander type voeding. Door lokaal & seizoensgebonden eten help je je lichaam om in balans te blijven. Westers gezien maakt de 24/7 beschikbaarheid van een breed scala aan voedsel het hele jaar door dat deze richtlijn vaak minder nadruk krijgt. Zo liggen aardbeien zelfs in de winter in de supermarkt tegenwoordig!

💪 Specifieke / energetische eigenschappen
De Chinese voedingsleer is gebaseerd op de vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Elk element heeft specifieke eigenschappen en corresponderende voedingsmiddelen invloed hebben op specifieke organen. Bijvoorbeeld: de smaak bitter trekt de Qi naar beneden en helpt bij de spijsvertering.

❤️ Preventieve gezondheidszorg
Al eeuwenlang wist men in China dat de juiste voeding bepaalde ziekten kan voorkomen door het lichaam in balans te houden en de natuurlijke weerstand te versterken. Gelukkig komt er vanuit de Westerse medische wereld ook steeds meer aandacht voor preventie, maar de nadruk ligt vooral op de behandeling van aandoeningen.

💫 Ieder mens is uniek
Ieder mens heeft zijn eigen constitutie, individuele behoeften en omstandigheden. Wat voor de ene persoon gezond is, kan voor een andere persoon zelfs schadelijk zijn. Een voedingsadvies volgens de Chinese voedingsleer is daarom altijd maatwerk. In de Westerse dietiek geldt meestal een gestandaardiseerd advies.


Meer weten? 

Ik help je bij het toepassen van de uitgangspunten van de Chinese voedingsleer in je dagelijkse leven. Je krijgt handige tips en persoonlijke coaching, zodat je – ook met weinig tijd – snel resultaten behaalt. Daarbij houden we rekening met jouw (gezins)situatie, werk en persoonlijke voorkeuren. Geen ingewikkelde toestanden, maar gewoon lekker praktisch en zo simpel mogelijk! Boek snel jouw afspraak via info@nathalieverdult.nl. 

Bij de Chinese voedingsleer draait het niet om strakke regels, calorieën tellen en altijd maar 'diëten'. Het gaat er vooral om dat jouw lichaam in staat is om voldoende energie (Qi) uit je voeding te halen. En dat is voor ieder persoon anders!

door Nathalie Verdult 7 april 2025
In dit blogbericht deel ik mijn recept voor een luchtige, smeuïge pompoencake: voedzaam, verwarmend en toch licht genoeg voor de lente.
door Nathalie Verdult 13 december 2024
De winter is de tijd van gezelligheid, warme dekentjes en… soep!
Een opgeblazen buik met PDS klachten
door Nathalie Verdult 25 november 2024
Eén van de meest besproken disbalansen in TCM is het fenomeen damp. Maar wat is damp precies, welke klachten kan het veroorzaken, en hoe kan een gerichte aanpak via voeding bijdragen aan een betere gezondheid? In dit blog lees je alles over damp en hoe een consult in gezonde voeding kan helpen om dit probleem aan te pakken.
Share by: