Blog Layout

Winter & het Water element

Nathalie Verdult • 1 december 2021

Skip de winterdip ....

It’s the most wonderful time of the year! Want de winter staat voor het Water element. Dit is de tijd waarin Yin op z’n hoogtepunt is. Het is de tijd van rust, ontspanning en naar binnen keren voor zelfreflectie. Je ziet het ook duidelijk terug in de natuur, de meeste levende wezens* en planten trekken zich in de winter stilletjes terug. Het lijkt wel alsof alles tot stilstand komt. Maar diep van binnen brandt er nog een klein vuurtje, zodat in de Lente alles weer opnieuw kan ontwaken. Dat geldt ook voor jou: alle tijd die je nu besteed aan het opbouwen van je energievoorraden komt je straks in de Lente ten goede. Als je nu denkt ‘ja doei, dat is super saai’ zou ik nu vooral ook stoppen met lezen en wens ik je een winter vol rock ‘n roll en avontuur toe!
*
*
*
Maar mocht je wel behoefte hebben aan wat self-care geef ik je in deze update tips om de winter goed door te komen.

Wat doet het Water element voor ons?
Het Water element staat voor de laatste fase van ons leven, met het water vloeit onze geest uiteindelijk weg. De organen die horen bij het Water element zijn de Nieren en de Blaas. Volgens de TCM zijn de Nieren heel belangrijk want het is de opslagplaats van je Jing. Je kunt dit vertalen als ‘levensenergie’, jouw batterij. Als je Jing op is, is je batterij leeg en is je tijd hier op aarde gekomen. Je kunt zoveel mogelijk van je Jing koesteren door goed voor jezelf te zorgen. Stress, drugs, angst en trauma’s zorgen ervoor dat ons Jing extra sneller opraakt. De Nieren zorgen ook voor onze hersenen, botten, haar, oren en sexdrive. De Blaas zorgt ervoor dat we zuivere en onzuivere kunnen scheiden, en dat we dit lozen via onze urine. Een disbalans van dit element herken je aan burn-out klachten, incontinentie, angststoornissen en geheugenproblemen.

Wat zijn tips om de winter goed door te komen?

1. Eet 3x per dag warm
In deze koude periode heeft je lichaam extra warmte nodig. Thermisch koude en rauwe/ongekookte voedingsmiddelen koelen ons echt teveel af. Rauw fruit, ijs(klontjes) en zuivel laat je nu zoveel mogelijk staan. Kies in dit seizoen vaker voor warme granenpap, soep, stoofschotels, congee of bottenbouillon. Dit is de periode voor slowcooking. Wil je een warm gerecht meenemen naar je werk? Investeer dan in een goede thermosbeker (tip voor onder de kerstboom); die houdt je soep, 
congee, stoofschotel etc urenlang warm. Zo ben je niet afhankelijk van een warmtebron op je werkplek. Je kunt ook gebruik maken van verwarmende kruiden om je gerecht een beetje warmte te geven. Denk aan kruidnagel, kardemom, jeneverbes, nootmuskaat, gember, rozemarijn.


2. Voeding voor het Water element
De smaak die hoort bij het Water element is zout en de kleur die erbij hoort is zwart/donkerblauw. Voeding om je Water element te voeden is: haring, inktvis, gamba, garnaal, makreel, paling, schol, zalm, mossel, krab. Kidneybonen, linzen, adukiboon, tempeh, kikkererwten, varkensvlees, beenmerg. Zeewier en algen: nori, kombu, spirulina, wakame, sojasaus, zout, mineraalwater, zwart sesamzaad, miso. De zoute smaak gebruik je wel met mate; een overmaat zorgt juist voor verharding en uitdroging. Daarnaast heb je in de winter veel baat bij groenten als: ui, pompoen, zoete aardappel, kool, wortel.

3. Gun jezelf wat Yin
Nee je bent geen watje als je het deze periode even wat rustiger aan doet. Je hebt extra Yin (dus rust) nodig om jezelf weer op te laden voor de Lente. Voel je dus niet schuldig als je met een kruik of dekentje op de bank kruipt. Of kies voor een warm voetenbadje met magnesium. Dit zorgt voor extra ontspanning. Kies voor ontspannende activiteiten zoals een mooie wandeling, yoga, meditatie of qi gong / tai chi. En wees niet bang om naar binnen te keren en te reflecteren op wat je het afgelopen jaar allemaal hebt meegemaakt. Welke mooie dingen neem je mee naar volgend jaar, en wat laat je vooral los?

4. Balans tijdens de feestdagen
De decembermaand staat vaak in het teken van (veel) eten. Het zijn ook gezellige momenten, samen met familie en/of vrienden. Momenten om te koesteren en waar je vanzelfsprekend niet teveel bezig wilt zijn met eet-regels. Toch kun je met het toepassen van de Chinese voedingsleer een opgeblazen buik en spijsverteringsklachten een heel eind voorkomen. Een paar tips:

  • Beperk het aantal eetmomenten, maar geniet van 3 goede maaltijden.
  • Een warm, en goed vullend ontbijt blijft heel belangrijk. Met deze goede basis voorkom je dat je gaat snoepen en snaaien tussen de maaltijden door.
  • Drink ‘gewoon’ warm water tussen de maaltijden door in plaats van frisdrank, koffie, thee, sapjes of alcohol. Door voldoende water te drinken blijft je vochtgehalte op peil en verzwak je je systeem niet met stiekeme suikers die in veel drankjes zitten.
  • Balanceer met de thermische werking van voeding; het kan zomaar zijn dat je teveel Hete voedingsmiddelen binnen krijgt deze periode. Denk aan hoog % alcoholhoudende drankjes, scherpe kruiden en specerijen, gember, blauwschimmelkaas, koffie en gegrild of gefrituurd voedsel. Een overmaat van deze voeding kan zorgen voor maag-/darmklachten zoals reflux, obstipatie en brandend maagzuur. Probeer in dat geval te kiezen voor voedingsmiddelen met een neutrale en verfrissende werking.
  • Op de dagen dat je geen feestje of diner hebt kies je voor lichtere maaltijden zoals soep en bouillon.
  • Ga lekker veel wandelen in de buitenlucht om te zorgen voor extra Qi stroom.


Ik wens jullie een warme en liefdevolle winter toe!

Liefs, Nathalie



* Behalve de mens; want wij hebben van december zo’n beetje de drukste maand van het jaar gemaakt. Totaal tegenstrijdig met onze natuur… wat doen we onszelf toch aan!?


door Nathalie Verdult 7 april 2025
In dit blogbericht deel ik mijn recept voor een luchtige, smeuïge pompoencake: voedzaam, verwarmend en toch licht genoeg voor de lente.
door Nathalie Verdult 13 december 2024
De winter is de tijd van gezelligheid, warme dekentjes en… soep!
Een opgeblazen buik met PDS klachten
door Nathalie Verdult 25 november 2024
Eén van de meest besproken disbalansen in TCM is het fenomeen damp. Maar wat is damp precies, welke klachten kan het veroorzaken, en hoe kan een gerichte aanpak via voeding bijdragen aan een betere gezondheid? In dit blog lees je alles over damp en hoe een consult in gezonde voeding kan helpen om dit probleem aan te pakken.
Share by: