It’s the most wonderful time of the year! Want de winter staat voor het Water element. Dit is de tijd waarin Yin op z’n hoogtepunt is. Het is de tijd van rust, ontspanning en naar binnen keren voor zelfreflectie. Je ziet het ook duidelijk terug in de natuur, de meeste levende wezens* en planten trekken zich in de winter stilletjes terug. Het lijkt wel alsof alles tot stilstand komt. Maar diep van binnen brandt er nog een klein vuurtje, zodat in de Lente alles weer opnieuw kan ontwaken. Dat geldt ook voor jou: alle tijd die je nu besteed aan het opbouwen van je energievoorraden komt je straks in de Lente ten goede. Als je nu denkt ‘ja doei, dat is super saai’ zou ik nu vooral ook stoppen met lezen en wens ik je een winter vol rock ‘n roll en avontuur toe!
*
*
*
Maar mocht je wel behoefte hebben aan wat self-care geef ik je in deze update tips om de winter goed door te komen.
Wat doet het Water element voor ons?
Het Water element staat voor de laatste fase van ons leven, met het water vloeit onze geest uiteindelijk weg. De organen die horen bij het Water element zijn de Nieren en de Blaas. Volgens de TCM zijn de Nieren heel belangrijk want het is de opslagplaats van je Jing. Je kunt dit vertalen als ‘levensenergie’, jouw batterij. Als je Jing op is, is je batterij leeg en is je tijd hier op aarde gekomen. Je kunt zoveel mogelijk van je Jing koesteren door goed voor jezelf te zorgen. Stress, drugs, angst en trauma’s zorgen ervoor dat ons Jing extra sneller opraakt. De Nieren zorgen ook voor onze hersenen, botten, haar, oren en sexdrive. De Blaas zorgt ervoor dat we zuivere en onzuivere kunnen scheiden, en dat we dit lozen via onze urine. Een disbalans van dit element herken je aan burn-out klachten, incontinentie, angststoornissen en geheugenproblemen.
Wat zijn tips om de winter goed door te komen?
1. Eet 3x per dag warm
In deze koude periode heeft je lichaam extra warmte nodig. Thermisch koude en rauwe/ongekookte voedingsmiddelen koelen ons echt teveel af. Rauw fruit, ijs(klontjes) en zuivel laat je nu zoveel mogelijk staan. Kies in dit seizoen vaker voor warme granenpap, soep, stoofschotels, congee of bottenbouillon. Dit is de periode voor slowcooking. Wil je een warm gerecht meenemen naar je werk? Investeer dan in een goede thermosbeker (tip voor onder de kerstboom); die houdt je soep, congee, stoofschotel etc urenlang warm. Zo ben je niet afhankelijk van een warmtebron op je werkplek. Je kunt ook gebruik maken van verwarmende kruiden om je gerecht een beetje warmte te geven. Denk aan kruidnagel, kardemom, jeneverbes, nootmuskaat, gember, rozemarijn.
2. Voeding voor het Water element
De smaak die hoort bij het Water element is zout en de kleur die erbij hoort is zwart/donkerblauw. Voeding om je Water element te voeden is: haring, inktvis, gamba, garnaal, makreel, paling, schol, zalm, mossel, krab. Kidneybonen, linzen, adukiboon, tempeh, kikkererwten, varkensvlees, beenmerg. Zeewier en algen: nori, kombu, spirulina, wakame, sojasaus, zout, mineraalwater, zwart sesamzaad, miso. De zoute smaak gebruik je wel met mate; een overmaat zorgt juist voor verharding en uitdroging. Daarnaast heb je in de winter veel baat bij groenten als: ui, pompoen, zoete aardappel, kool, wortel.
3. Gun jezelf wat Yin
Nee je bent geen watje als je het deze periode even wat rustiger aan doet. Je hebt extra Yin (dus rust) nodig om jezelf weer op te laden voor de Lente. Voel je dus niet schuldig als je met een kruik of dekentje op de bank kruipt. Of kies voor een warm voetenbadje met magnesium. Dit zorgt voor extra ontspanning. Kies voor ontspannende activiteiten zoals een mooie wandeling, yoga, meditatie of qi gong / tai chi. En wees niet bang om naar binnen te keren en te reflecteren op wat je het afgelopen jaar allemaal hebt meegemaakt. Welke mooie dingen neem je mee naar volgend jaar, en wat laat je vooral los?
4. Balans tijdens de feestdagen
De decembermaand staat vaak in het teken van (veel) eten. Het zijn ook gezellige momenten, samen met familie en/of vrienden. Momenten om te koesteren en waar je vanzelfsprekend niet teveel bezig wilt zijn met eet-regels. Toch kun je met het toepassen van de Chinese voedingsleer een opgeblazen buik en spijsverteringsklachten een heel eind voorkomen. Een paar tips:
Ik wens jullie een warme en liefdevolle winter toe!
Liefs, Nathalie
* Behalve de mens; want wij hebben van december zo’n beetje de drukste maand van het jaar gemaakt. Totaal tegenstrijdig met onze natuur… wat doen we onszelf toch aan!?
Over mij
Ik ben gediplomeerd Chinfood©
voedingsconsulent en help jou op weg naar een fitter en gezonder leven. Dit doe ik vanuit de eeuwenoude visie van de Chinese voedingsleer.