Een stukje gember in de vorm van een hartje, hoe groot is de kans dat je dat treft!
Ik werd meteen verliefd op dit smaakvolle knolletje. Daarom deze keer een blog over het populaire gember, want er wordt overal geschreven dat het zo gezond voor je is. Maar is dat altijd zo?
Je kunt een gerecht yangiseren door er verwarmende kruiden aan toe te voegen zoals kaneel, peper en kruidnagel. Ook gember is daar zo’n voorbeeld van. Gember werkt verwarmend, is goed tegen misselijkheid en gaat de strijd aan met schadelijke bacteriën. Tijdens koude periodes kun je kleine hoeveelheden gember toevoegen aan je gerecht, of een kopje gemberthee drinken bij een opkomende verkoudheid. Maar tijdens een hittegolf in de zomer adviseer ik je rustig aan te doen met dit knolletje.
Gember = gezond?
Ook in de Westerse keuken is gember inmiddels helemaal ingeburgerd. Er verschijnen talloze nieuwsberichten dat we iedere dag aan de gember(thee) moeten, de gezondheidsclaims vliegen je rond de oren. De Chinese visie daarop is toch genuanceerder…Omdat gember zo verwarmend werkt kan het ook snel teveel Hitte brengen. Wanneer je klachten hebt als: droge mond, ‘snachts zweten, rode wangen of stressgevoelens, wees dan heel voorzichtig met het gebruik van grote hoeveelheden gember.
Over mij
Ik ben gediplomeerd Chinfood©
voedingsconsulent en help jou op weg naar een fitter en gezonder leven. Dit doe ik vanuit de eeuwenoude visie van de Chinese voedingsleer.