Hoe kom ik bij Chinese voedingsleer?

Nathalie Verdult • 16 oktober 2019

Mijn verhaal ...

Hoe kom je nou bij Chinese voedingsleer? 
Die vraag hoor ik niet voor het eerst, daarom neem ik jullie mee in mijn persoonlijke verhaal:
 
Je bent jong en je wilt wat. Ik wilde vooral veel toen ik begin 30 was: Een droombaan waar ik meer dan fulltime voor ging, een druk sociaal leven, trainen voor de halve marathon, verre reizen met mijn lief, een opleiding hier en cursusje daar en dan nog een gezonde leefstijl zoals al die hippe bloggers deden. Ontbijten met een groene smoothie vol superfoods, rauwkost in een hip bakje als lunch en glutenvrije wraps als avondeten. Dat ik stijf stond van de stress hoorde er ook gewoon een beetje bij (toch?).

Een warm nestje bouwen

En toen begon het te tikken en rammelen, mijn biologische klok en eierstokken wel te verstaan. Want ik was er klaar voor om een klein mensje op de wereld te zetten. Dat klusje zou ik als projectmanager wel even klaren.. dacht ik. En dan blijkt het leven niet zo maakbaar als ik tot dan toe had ervaren. Want zwanger worden – en blijven – bleek moeilijker dan gedacht. Alle superfoods en preparaten ten spijt; de ooievaar was nog steeds niet geland. En zo toog ik, nogal sceptisch, naar de acupuncturist. Zou dat nou echt werken die naaldjes?

Tijdens de intake vertelde ik over onze kinderwens, en over hoe gezond ik leefde. Dus wat kon er nou mis zijn? Tijdens dit eerste consult zette de acupuncturist een streep door alles wat ik onder goede voeding verstond; fruit, yoghurt, smoothies, rauwkost, groene thee. Ik wist niet wat ik hoorde? Dat is toch allemaal gezond?


Tijdens dit eerste consult zette de acupuncturist een streep door alles wat ik onder goede voeding verstond; fruit, yoghurt, smoothies, rauwkost, groene thee.
Ik wist niet wat ik hoorde? Dat is toch allemaal gezond? 

Hij legde het als volgt uit: een eitje dat zich in de baarmoeder moet gaan nestelen is op zoek naar een warm nestje. Als de baarmoeder te koud is kan het eitje zich niet goed ontwikkelen. Wanneer je vaak (thermisch) koude voedingsmiddelen eet, koelt je lichaam teveel af. Het kost veel energie om je lichaam weer op te warmen, en deze energie is nodig om zwanger te worden. Daarom zijn veel voedingsmiddelen die Westers als gezond gezien worden niet wenselijk, zeker als je zwanger wilt worden. Denk aan rauwe groenten en fruit, drankjes met ijsklontjes, yoghurt, smoothies etc.

Wat een eye-openers
Dit klonk mij heel logisch in de oren, en dus ging ik met de adviezen aan de slag. In plaats van een bak koude yoghurt in de ochtend nam ik een warm papje mee naar mijn werk. Ik ontdekte nieuwe smaken door het toevoegen van kruiden als kardemon, kurkuma en kaneel. En mijn flesjes koud kraanwater verruilde ik voor een thermoskan met gekookt water. Het worp z’n vruchten af; niet alleen viel ik wat kilo’s af maar ik voelde vooral me fitter dan ooit. Ik was nog steeds sceptisch of acupunctuur zou helpen bij onze zwangerschapswens, maar ik voelde me energiek en dat was de grootste winst van dit traject. Het was dit moment waarop ik me begon te verdiepen in de Chinese voedingsleer. Ik verslond boeken over dit thema en volgende de eerste cursussen op dit vlak. Niet veel later was ik zwanger, en deze keer volgende een gezonde zwangerschap met de geboorte van onze eerste zoon als prachtig resultaat. Een paar jaar later volgde daar een prachtige dochter bij.


Het blijft hard werken
Het moederschap was (is) overweldigend en onder invloed van alle slapeloze nachten verviel ik toch in oude patronen. Maar zodra alles weer op de rit was besloot ik om de stap te zetten; ik ga een opleiding Chinfood volgen en me nog verder verdiepen in de Chinese voedingsleer, zodat ik ook anderen kan helpen met deze inzichten. En zo geschiedde…
Na een 1-jarige opleiding heb ik mijn diploma gehaald, en de afgelopen jaren heb ik mij middels cursussen op het gebied van voeding, stress en magnesium verder geschoold. Inmiddels geef ik in mijn praktijk, online en tijdens mijn cursussen een grote groep mensen voedingsadvies. Een droom die uit komt. En wat voor mij inmiddels zo logisch klinkt is voor anderen weer net zo nieuw als toen ik in 2014 voor het eerst bij de acupuncturist binnen stapte.


Alles met mate!

Ben ik nu een heilige op voedingsgebied? Nee zeker niet. Ik kan nog steeds genieten van een speciaalbiertje en schaaltje bitterballen op het terras. Maar als de basis goed is, dan voel ik me no-way schuldig over deze traktaties.
Het gaat om balans – Yin en Yang, daarover later meer!

door Nathalie Verdult 7 april 2025
In dit blogbericht deel ik mijn recept voor een luchtige, smeuïge pompoencake: voedzaam, verwarmend en toch licht genoeg voor de lente.
door Nathalie Verdult 13 december 2024
De winter is de tijd van gezelligheid, warme dekentjes en… soep!
Een opgeblazen buik met PDS klachten
door Nathalie Verdult 25 november 2024
Eén van de meest besproken disbalansen in TCM is het fenomeen damp. Maar wat is damp precies, welke klachten kan het veroorzaken, en hoe kan een gerichte aanpak via voeding bijdragen aan een betere gezondheid? In dit blog lees je alles over damp en hoe een consult in gezonde voeding kan helpen om dit probleem aan te pakken.