6 redenen om congee te eten
Waarom congee je nieuwe basisvoeding wordt...
Wat de Chinezen betreft is Congee basisvoeding dat een vast onderdeel uit maakt van je weekmenu.
Maar er zijn ook nog minimaal 6 speciale redenen om congee te eten!
Wat is Congee?
Congee laat zich het best vertalen als rijstwater en kent een lange traditie in China. Zo is het vaak het eerste voedsel wat baby’s krijgen als ze overstappen van melkvoeding naar vast voedsel. Ook bij ouderen staat het vaak op het menu omdat Congee licht verteerbaar is en het spijsverteringsstelsel zwakker wordt naarmate men ouder wordt. De algemene werking van Congee is dat het Qi en Bloed versterkt, en goed werkt op de Maag en Milt (de Aarde organen).
Congee is een eenvoudig gerecht, en juist door zijn eenvoud is het goed verteerbaar. Congee bestaat uit rijst, veel water en wat geduld. Want je kookt de rijst met veel water gedurende tenminste 4 uur zodat de rijst uit elkaar valt en het een consistent geheel wordt. Het kan ook gemaakt worden met andere granen zoals quinoa of gierst, en je kan zelf nog variëren met het toevoegen van extra ingrediënten (zoet of hartig). Maar een basis congee kan ook naturel gegeten worden.
Hier zijn 6 redenen om Congee vaker op je menu te zetten:
1. Bij ziekte of een kater
In geval van ziekte (zoals bij griep/verkoudheid, een buikvirus, of na een operatie) wordt volgens de Chinese geneeskunde Congee geadviseerd. Zelfs wanneer mensen voedsel nauwelijks binnen kunnen houden is Congee iets wat goed verdragen wordt. Het voedt het Bloed en dat maakt dat de Qi (levensenergie) gaat stromen door het lichaam. Het is licht verteerbaar en daarmee versterkt het de Maag & Milt die zorgen voor een goede spijsvertering. Omdat het gekookt wordt in veel water is het ook heel hydraterend, een anti-kater middel bij uitstek.
2. Wanneer kauwen moeilijk gaat
Omdat de rijst zo lang gekookt wordt valt de korrels geheel uit elkaar. Er ontstaat een zachte rijstpap die licht verteerbaar is. Normaal gesproken start de spijsvertering in de mond door het kauwen van het voedsel. Door het GOED kauwen van voedsel komen enzymen vrij die de spijsvertering een kick-start geven. Een congee biedt uitkomst wanneer kauwen moeilijk is door bijvoorbeeld tandvleesproblemen, of wanneer je geen tanden (meer) hebt.
3. Bij vermoeidheid / burn-out
Congee voedt je Qi (levenskracht) en dat heb je nodig om je fit en sterk te voelen. Wanneer je lichaam vermoeid is, of zelfs burn-out dan zorgt een congee voor de benodigde voeding en kracht, zonder dat je lichaam hard hoeft te werken om het te verteren.
4. Bij maagpijn/-zuur
Congee kalmeert en koelt de Maag waardoor je het goed kunt verdragen bij brandend maagzuur of maagpijn. Let er dan wel op dat je geen hete kruiden/specerijen toevoegt zoals kaneel of gember. Wees lief voor je maag, en laat deze eerst kalmeren.
5. Tegen voedselverspilling
Ik strooi altijd enthousiast een grote hoeveelheid rijst in de pan om tijdens het koken te beseffen dat het waarschijnlijk teveel is voor die avond. Ik schep na de reguliere kooktijd een gedeelte rijst eruit voor het gezin die avond, en de rest laat ik koken met voldoende water voor de congee. Dus anti-voedselverspilling en er staat ook nog eens een heerlijk ontbijt klaar voor de volgende ochtend, meal prepping ten top!
6. Om af te vallen
De Chinese voedingsleer kijkt niet naar zaken zoals calorieën of koolhydraten maar naar de wijze waarop je lichaam de voeding verteert. De Aarde elementen (Maag & Milt) zijn hier grotendeels verantwoordelijk voor. Wanneer het voedsel niet goed verteerd wordt ontstaat Damp. Dit verschijnsel leidt tot overgewicht. Door het eten van congee worden de Maag & Milt versterkt wat de spijsvertering ten goede komt. Een congee kunt je af maken met wat kokosolie, gekookt fruit en geroosterde noten. Hierdoor is het een vullend en voedzaam gerecht en heb je minder de neiging om te gaan ‘snacken’ tussendoor.
Bereiding van Congee
Ingrediënten
> 1 deel bruine (basmati)rijst of ander graan zoals quinoa / gierst / boekweit )
> 8-10 delen water
1. Rijst of een ander graan weken volgens de verpakking, en weekwater weggooien.
2. Doe de rijst met het water in de pan en kook dit minimaal 4 uur op een laag pitje.
(gebruik een vlamverdeler om aanbranden te voorkomen en/of voeg extra water toe).
Voeg liever teveel water toe dan te weinig!
Variaties: Je kunt congee hartig of zoet maken, door ingrediënten naar keuze toe te voegen:
Hartig: Kippedijen, bosui, miso, taugé, paprika, tuinkruiden
Zoet: stukjes abrikoos, appelcompote, walnoot, snufje kaneel
Geniet ervan!
Nieuwe alinea
