De herfst valt langzaam in, mooie zonnige nazomerdagen gaan over in een kouder en natter seizoen. Dit is ook het moment dat Yin (donker, koud, winter) het langzaam overneemt van Yang (licht, warmte, energie). Dit seizoen hoort bij het Metaal Element en dat wordt gekenmerkt door droogte; denk aan de bladeren aan de boom die hun sappen verliezen en langzaam uitdrogen. Ook in ons lichaam komt die droogte terug. Dat kun je merken aan:
- een droge huid
- gesprongen lippen
- een droge hoest
Daarom is de Herfst is hét seizoen om verwarmende en bevochtigende voeding te nemen. Vervang salades en brood daarom voor soepen, stoofschotels en gekookte maaltijden. Ook een scherpe smaak heeft goede invloed op de Longen en Dikke Darm die bij dit element horen. Voeg in de herfst extra kruiden en specerijen toe aan je maaltijd. Deze werken goed bij een verkoudheid en kwaaltjes die te maken hebben met kou (slijm, koude handen/voeten, hoesten).
Met de volgende voedingsmiddelen kom je de herfst goed door:
- Pompoen
- Bloemkool
- Zoete aardappel
- Venkel
- Wortel
- Pastinaak
- Kip
- Havermout
- Gierst
- Ui
- Bieslook
- Laurier
- Dille
- Bieslook
- Radijs
Omdat dit seizoen wordt gekenmerkt door ‘droogte’ is het van belang om voeding te vermijden die extra uitdroogt zoals hete kruiden (chilipepers), koffie, groene thee, en droge crackers/beschuit.
En een beetje lief zijn voor jezelf helpt altijd. Yin opbouwen doe je immers door vooral veel 'te laten' en rust te nemen. Geniet van dit mooie seizoen!
Over mij
Ik ben gediplomeerd Chinfood©
voedingsconsulent en help jou op weg naar een fitter en gezonder leven. Dit doe ik vanuit de eeuwenoude visie van de Chinese voedingsleer.