Herfstige gierstpap
Een heerlijk warm ontbijt voor herfstige dagen ...
Het wordt kouder en natter buiten. De herfst is hét moment om consequent een warm ontbijt te nemen.
Als ik dit advies geef hoor ik vaak terug: maar daar heb ik echt geen tijd voor in de ochtend. En dat is herkenbaar, zeker als het nog donker is in de ochtend is een keertje extra snoozen zo verleidelijk. Maar met dit recept heb je heel snel een warm en voedzaam ontbijt op tafel, net zo snel wanneer je een boterham met kaas op tafel hebt.
Voor dit recept gebruik ik gierstvlokken in plaats van volle granen. Vlokken zijn veel sneller klaar, je hoeft ze maar een paar minuten te verwarmen. Dat scheelt echt een hoop tijd. Gierst is een basisproduct dat een goede werking heeft op de Aarde elementen (Maag & Milt) en versterkt daarmee de spijsvertering. Gierst is ook heel goed om Damp uit te leiden. Omdat de herfst gekenmerkt wordt door Droogte voeg ik er sappige peer aan toe, die natuurlijk even meegekookt wordt. De kruiden kaneel en kardemom geven een warm karakter en extra dynamiek (Qi) aan het ontbijt.. En de walnoten... ook zo goed voor het Aarde element en ze smaken extra lekker omdat ze uit de achtertuin komen.
Ingrediënten:
* Paar lepels gierstvlokken - ik gebruik de glutenvrije gierstvlokken van Meesters van de Halm
* Beetje amandelmelk - tot de pap de gewenste dikte heeft
* 1 peer in stukjes
* snufje gemalen kardemom
* snufje kaneel
* Lepel kokosolie
* Walnoot voor de topping
De bereiding is heel simpel:
Kook de vlokken in de amandelmelk, voeg de stukjes peer, kruiden en een lepel kokosolie toe en warm het een paar minuten door. Garneer het met wat walnoten.
Praktische tip:
Stel je bent toch nét te laat en je hebt geen tijd om thuis te ontbijten.. neem dit papje dan mee in een goede thermosbeker naar je werk. Je collega's zullen jaloers op je zijn als ze de warme peer en kaneel ruiken ;).
Variaties:
Je kunt voor dit recept ook andere graanvlokken gebruiken zoals boekweit, havermout, quinoa etc. en de peer kun je vervangen door ander fruit zoals appel, blauwe bessen of verse vijgen. Zolang je het fruit maar even mee kookt en niet rauw erdoor doet.

