Blog Layout

Waarmee blus je het spijsverteringsvuur?

Nathalie Verdult • 24 april 2020

Het belang van een rustig brandend spijsverteringsvuur ...

Een van de basisprincipes van de Chinese voedingsleer is het versterken van je spijsverteringsvuur. Je hebt de warmte
van dit vuurtje nodig om je voeding goed te kunnen verteren en er alle benodigde energie uit te halen. Gebeurt dit niet, dan haalt je lichaam onvoldoende energie en voedingsstoffen – en dus kracht – uit je voeding, met alle gevolgen van dien!
Tijdens mijn
consulten, en online cursus leer je alles over hoe je dit vuurtje brandend kunt houden. Maar het is belangrijk net zo belangrijk te weten onder welke invloeden dit vuurtje dooft...
 
Het voedsel wat we binnenkrijgen moet verteerd worden zodat het lichaam daar Qi (energie) uit kan halen. Dit noemen we de spijsvertering, en volgens de Chinese geneeskunde wordt dat systeem geregeld  door het Aarde Element met daarbij de organen: Milt & Maag. Als de spijsvertering verzwakt is kan het voedsel niet goed worden omgezet, en dat geeft klachten. We spreken ook wel van het spijsverteringsvuurtje waarbij de Milt het vuur is en de Maag de grote pan waar al het voedsel in ontvangen wordt.


De volgende voedings(gewoonten) hebben een negatieve invloed op dit spijsverteringsvuur:


Sterk bewerkte voeding en E-nummers

De Milt & Maag herkennen dit niet als voeding, en zullen bewerkte voedingsmiddelen met (chemische) toevoegingen zoals koek, kant-en-klare maaltijden en margarine niet herkennen.


Een overmaat aan rauwe en koude voeding zoals tropisch fruit (bananen, ananas, citrus)

Deze voedingsmiddelen zijn thermisch koud en zorgen ervoor dat je systeem afkoelt. Het vuurtje moet hoog opgestookt worden om de inhoud van de soeppan weer op temperatuur te krijgen. Dit kost veel onnodige energie. Weet je trouwens nog... vroeger... toen je aardbeien alleen in de zomer kon kopen? We zijn inmiddels gewend dat we het hele jaar door alle soorten fruit kunnen krijgen in de supermarkt. Maar als je kijkt naar de seizoenen, dan zie je dat onze landbouwgrond per seizoen heel verschillende producten brengt; komkommer in de zomer (want verkoelend) en winterpeen in de winter (want verwarmend).


Voeding uit de diepvries of magnetron

Ook wanneer je voedsel vanuit de diepvries in de pan gooit blijft de Koude in de voeding zitten. De magnetron haalt de Qi volledig uit de voeding en je lichaam herkent niet wat er over blijft. Een voorraad soep of stoofschotel kun je in plaats van invriezen ook inmaken waardoor je het enkele weken kunt bewaren en altijd een voorraadje hebt.

Het klinkt ons misschien raar in de oren, maar rauw fruit, yoghurt, smoothies en rauwkost kunnen je spijsverteringsvuurtje doen doven, en dus voor klachten zorgen!

Ijskoude dranken: gekoeld of met ijsklontjes

Koude drankjes zijn aantrekkelijk bij zomerse temperaturen en we zijn inmiddels gewend om het hele jaar door iets uit de koelkast te pakken. Zo’n plens koud vocht werkt echter extreem verkoelend op je spijsvertering en het vraagt extra energie van je lichaam om het weer op temperatuur te brengen. Een glas warm water is veel zachter voor je maag en lest de dorst net zo goed.

Overmaat aan melk, brood, alcohol of transvetten

We zijn inmiddels om veel brood en melk te nuttigen, maar deze producten geven Damp en Slijmvorming en kunnen daarmee leiden tot klachten zoals overgewicht, weinig energie en vochtophoping. In de meeste landen ter wereld wordt brood niet als hoofdmaaltijd gegeten, maar als bijgerecht!  In mijn praktijk zie ik groot verschil bij mensen die brood en melk laten staan, en overstappen op warme maaltijden. Alcohol en transvetten zijn vaak erg verhittend en zorgen ervoor dat het vuur te hard branden, waardoor uiteindelijk ook spijsverteringsklachten ontstaan.


Sommige adviezen klinken tegenstrijdig met de Westerse visie op gezonde voeding, en dat vraagt voor sommige mensen even een omschakeling. In mijn praktijk zie ik echter hoe mensen met kleine stapjes al een groot verschil kunnen maken. en zoals met alles geldt.. als de basis in orde is kan een keertje 'zondigen' geen kwaad. Maar wanneer bovenstaande gewoonten vaker voorkomen kan dat leiden tot klachten! Het is maar dat je het weet....


door Nathalie Verdult 7 april 2025
In dit blogbericht deel ik mijn recept voor een luchtige, smeuïge pompoencake: voedzaam, verwarmend en toch licht genoeg voor de lente.
door Nathalie Verdult 13 december 2024
De winter is de tijd van gezelligheid, warme dekentjes en… soep!
Een opgeblazen buik met PDS klachten
door Nathalie Verdult 25 november 2024
Eén van de meest besproken disbalansen in TCM is het fenomeen damp. Maar wat is damp precies, welke klachten kan het veroorzaken, en hoe kan een gerichte aanpak via voeding bijdragen aan een betere gezondheid? In dit blog lees je alles over damp en hoe een consult in gezonde voeding kan helpen om dit probleem aan te pakken.
Share by: