Blog Layout

De thermische werking van voeding

Nathalie Verdult • 1 juni 2022

Hoe koel of heet eet jij?

Vanuit de Chinese geneeskunde wordt gekeken naar de thermische werking van voeding. Met andere woorden: bepaalde voeding kan je systeem (lees buik) doen afkoelen, of juist verwarmen. Dat lijkt soms ingewikkeld maar tegelijk is het ook kinderlijk eenvoudig. Een simpel voorbeeld; van ijs wordt je koud van binnen, van een hapje chilipeper krijg je het warm.

Een overmaat van teveel koude of warme voeding kan leiden tot klachten. Eet je vaak thermisch koude voeding zoals tropisch fruit, tomaat en komkommer? Dan kun je zomaar last hebben van koude voeten en vaak moeten plassen. Ben jij een pittig type en gooi je standaard een klodder sambal over je eten? Dan liggen klachten als maagzuur en bloedend tandvlees op de loer. 


Van heet naar koud 

De thermische werking van voeding wordt ingedeeld in 5 categorieën: heet – warm – neutraal – verfrissend – koud. In een gebalanceerd voedingspatroon heeft de neutrale werking de overhand, met af en toe een uitstapje naar warm of verfrissend (afhankelijk van je situatie en seizoen). Tijdens de zomerperiode eet je wat vaker iets wat je lichaam afkoelt, in de winter kies je vaker voor verwarmende voeding zoals stoofgerechten met verwarmende kruiden. 

 

Hoe kom je erachter wat de thermische waarde van je voeding is? 

In het Westen zijn we vaak op zoek naar wetenschappelijke verklaringen. De Chinese geneeskunde bestaat echter al meer dan 3.000 jaar en al die tijd zijn er op basis van natuurwetten, observatie en intuïtie inzichten verwerkt tot de thermische classificatie. Het eindoordeel is altijd aan je eigen lichaam; hoe voel jij je nadat je iets gegeten hebt? 

Er zijn enkele vuistregels om in het achterhoofd te houden. Zo is een voedingsmiddel dat in de tropen groeit vaak verkoelend, de mensen daar hebben het immers nodig om verkoeling te zoeken. En traditionele gerechten die wij in de herfst en winter eten, denk aan stoofpotten en maaltijdsoepen, bevatten vaak verwarmende kruiden en ingrediënten zodat we de koude winters door komen. 

 

Voedingsmiddelenlijst ingedeeld op thermische werking: 

 

Heet: Kaneel, chilipeper, hoog percentage alcohol, gegrild vlees, hert, lam, geit, schaap, yogi thee, chai thee, knoflook, peper, steranijs, sambal, blauwschimmelkaas. 

 

Warm: Kip, azijn, koffie, rode wijn, spruitjes, pompoen, venkel, lente-ui, prei, ui, zoete rijst, haver, peterselie, basilicum, oregano, paprikapoeder, rozemarijn, tijm, jeneverbes, venkelzaad, bieslook, dille, gember, kardemom, karwijzaad, komijn, kruidnagel, laos, lavas, masala, nootmuskaat, dadel, abrikoos, granaatappel, wild zwijn, ree, forel, gamba, garnaal, kabeljauw, kreeft, zalm, gezouten/gedroogd vlees, beenmerg, pijnboompit, walnoot, kokosmelk. 

 

Neutraal: couscous, spelt, boekweit, quinoa, rogge, gierst, mais, polenta, teff, basmatirijst, adukiboon, kidneyboon, linzen, rode biet, aardappel, bataat, boerenkool, rode kool, witte kool, wortel, koolrabi, peultjes, veldsla, vanille, ghee, roomboter, miso, sesam, kalkoen, rundvlees, amandel, chiazaad, pompoenpit, pistache, lijnzaad, hazelnoot, pecannoot, tonijn, sardine, haring, ei, oesterzwam, shiitake, citroenschil, kurkuma, brandnetel, honing, kamillethee, maishaarthee, heet water, amandelmelk.

 

Verfrissend: andijvie, sla, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, paprika, spinazie, radijs, rettich, tuinkers, aardbei, appel, goji bes, blauwe bes, avocado, druif, peer, gerst, tarwe, zuurdesem, kikkererwt, kwark, ricotta, roomkaas, zure room, creme fraiche, feta, zuurkool, alfalfa, olijfolie, sesamolie, cashewnoot, kokoswater, tofu, sojamelk, champignon, munt, dragon, olijf, zeekraal, zwarte thee, witte wijn, champagne, muntthee. 

 

Koud: citroen, limoen, tomaat, asperge, komkommer, banaan, mango, ananas, kiwi, augurk, yoghurt, bier, suiker, groene thee, witte thee, aloë vera, taugé, rabarber, kaki. 

 

Deze lijst is niet uitputtend, en online vind je nogal eens verschillen in de lijstjes. Mijn advies is daarom: staar je er niet op blind. Het gaat vooral om een stuk bewustwording; als jouw huidige eetpatroon bestaat uit veel producten vanuit het hete of koude rijtje; wees dan alert op mogelijke klachten. En bedenk of het wel zo slim is om in de winter je bord te vullen met rauwkost op basis van tomaat en komkommer, met een bakje tropisch fruit als tussendoortje? Kies dan liever voor warme stoofgerechten en wat vaker een vullende maaltijdsoep. 

 

Ook aan de slag met Chinese voedingsleer? 

Vind je het lastig om grip te krijgen op je eetpatroon? Op een praktische en toegankelijke manier leer ik je hoe de Chinese voedingsleer jou kan helpen om je klachten te verminderen en weer fit te worden. De Chinese voedingsleer is géén nieuw dieet, maar richt zich op het versterken van jouw spijsvertering. We kijken daarbij o.a. naar de thermische werking van voeding en de Chinese vijf elementen. Het doel is ervoor te zorgen dat het voedsel wat je binnenkrijgt goed verwerkt wordt. Gebeurt dit niet, dan haalt je lichaam onvoldoende energie en voedingsstoffen – en dus kracht – uit je voeding, met alle gevolgen van dien! 


Je krijgt handige tips en persoonlijke coaching, zodat je – ook met weinig tijd – makkelijk aanpassingen kunt doen in je dagelijkse voeding. Meer weten? Mail naar info@nathalieverdult.nl of bel met 06-57342173.





door Nathalie Verdult 7 april 2025
In dit blogbericht deel ik mijn recept voor een luchtige, smeuïge pompoencake: voedzaam, verwarmend en toch licht genoeg voor de lente.
door Nathalie Verdult 13 december 2024
De winter is de tijd van gezelligheid, warme dekentjes en… soep!
Een opgeblazen buik met PDS klachten
door Nathalie Verdult 25 november 2024
Eén van de meest besproken disbalansen in TCM is het fenomeen damp. Maar wat is damp precies, welke klachten kan het veroorzaken, en hoe kan een gerichte aanpak via voeding bijdragen aan een betere gezondheid? In dit blog lees je alles over damp en hoe een consult in gezonde voeding kan helpen om dit probleem aan te pakken.
Share by: