Blog Layout

Heilzame kippenbouillon

Nathalie Verdult • 26 september 2022

Zelf kippenbouillon maken is heel eenvoudig

Wat kreeg je vroeger van je oma als je ziek was? Juist ....

Een must om je gezondheid te versterken is het eten van zelfgetrokken kippenbouillon. Het versterkt je nieren, voedt het bloed en geeft je ‘Jing’. Zeker in de herfst en winter is dit een gerecht wat op het menu moet. Mijn tip is om een extra grote hoeveelheid te maken zodat je de bouillon kunt inmaken en ongeveer 3 maanden kunt bewaren. Zo heb je altijd een voorraad heilzame soep in huis.

Je kunt ook een schepje bouillon door andere gerechten verwerken (bijvoorbeeld groentensoep, stoofschotels, rijstgerecht) voor een extra gezonde boost. Het is echt niet moeilijk, het enige wat je moet hebben is geduld. Hoe langer de bouillon trekt hoe meer mineralen en voedingsstoffen uit de botten wordt getrokken. Mijn advies is om het minimaal 6 uur te laten trekken.. maar langer mag ook. Sommige bouillons hebben zelfs 48 uur of langer op het vuur gestaan.

Ingrediënten:
 Ingrediënten

> ½ kip met bouten of 2-3 kippenbouten (liefst biologisch) 

> 3 jeneverbessen 

> 2 laurierblaadjes   

> 1 winterpeen in stukjes 
> 1 bosui     

> bos peterselie
> zeezout

Bereidingswijze:
1. Doe de ingrediënten in de pan en bedek met water. Breng het aan de kook, zet daarna op een laag vuur en laat dit minimaal 6 uur (maar het liefst zo lang mogelijk) zachtjes koken. Voeg indien nodig af en toe water toe.  

2. Het vlees van de kip kun je nog gebruiken, pluk dit van de bouten af. De andere ingrediënten zeef je eruit zodat de bouillon overblijft. 

3. Voeg de stukjes kippenvlees toe aan de bouillon, samen met wat peterselie en bosui en zeezout. 


Variaties: Nadat de kippenbouillon klaar is kun je er extra groenten aan toevoegen. 


In plaats van kip kun je ook botten van rund of vis gebruiken

door Nathalie Verdult 7 april 2025
In dit blogbericht deel ik mijn recept voor een luchtige, smeuïge pompoencake: voedzaam, verwarmend en toch licht genoeg voor de lente.
door Nathalie Verdult 13 december 2024
De winter is de tijd van gezelligheid, warme dekentjes en… soep!
Een opgeblazen buik met PDS klachten
door Nathalie Verdult 25 november 2024
Eén van de meest besproken disbalansen in TCM is het fenomeen damp. Maar wat is damp precies, welke klachten kan het veroorzaken, en hoe kan een gerichte aanpak via voeding bijdragen aan een betere gezondheid? In dit blog lees je alles over damp en hoe een consult in gezonde voeding kan helpen om dit probleem aan te pakken.
Share by: