Wat is Chinese voedingsleer?

Nathalie Verdult • 16 september 2019

Geen nieuwe hype, maar eeuwenoude kennis over voeding als medicijn

De Chinese voedingsleer kent zijn basis vanuit de Vijf Elementenleer. Het is niet een van de vele 'trenddiëten' maar een meer dan 3.000 jaar oude leer die onderdeel uit maakt van de Chinese geneeskunde oftewel Traditional Chinese Medicine (TCM). Een ander bekend element hieruit is bijvoorbeeld acupunctuur. 


Chinese artsen hebben voeding altijd als medicijn gezien en erkennen de preventieve werking ervan om onze gezondheid in balans te houden. Voeding wordt ingezet bij (het voorkomen van) verschillende klachten zoals een opgeblazen gevoel, maagklachten, slaapproblemen, kouwelijkheid en overgewicht. 


Ook in het Westerse bestaan is deze voedingsleer goed toe te passen. De adviezen komen dichtbij hoe onze grootmoeders vroeger hun maaltijden klaar maakten. Denk aan heerlijk verwarmende stoofpotten in de winter, en een frisse salade met een gekookt ei in de zomer. Tijdens mijn voedingsconsulten leg ik uit hoe je met eenvoudige aanpassingen de Chinese voedingsleer kan introduceren in je eigen keuken waardoor je klachten verminderen. 


De Chinese visie op 'gezonde voeding' kent grote verschillen met de Westerse analyse van voedingsmiddelen.

Er wordt niet gekeken naar hoeveelheid Kcal of eigenschappen zoals het gehalte aan koolhydraten.


Binnen de Chinese voedingsleer wordt vooral gekeken naar:

• Thermische werking van voeding

• De 5 elementen en hun smaken

• De verschillende seizoenen 

• De invloed op specifieke organen 

• De bereidingswijze 

• Pure en onbewerkte voeding

Dat verklaart meteen waarom yoghurt, bananen en smoothies met rauwe groenten niet tot een gezond dieet horen volgens de Chinese visie. Sterker nog; deze verzwakken ons lichaam waardoor we vatbaarder worden voor ziekten.


Centraal in deze voedingsleer staat het spijsverteringsvuur. Het Aarde element van de Milt en Maag zorgt voor het omzetten van ons voedsel naar bruikbare energie (Qi) voor je lichaam. Wanneer dit systeem niet goed werkt leidt dit tot slechte vertering van voedsel, en dat geeft klachten als: energiegebrek, darmproblemen, overgewicht, concentratieverlies en verzakkingen zoals spataderen. 


Door de inzet van juiste voeding kun je je eigen spijsverteringsvuur versterken, waardoor klachten afnemen. Per persoon kan de aanpak verschillen afhankelijk van de klachten en kenmerken die je hebt. De ene persoon heeft baat bij meer verwarmende voeding, voor de ander kan dat juist extra klachten geven. Daarom is advies op maat belangrijk. 


door Nathalie Verdult 7 april 2025
In dit blogbericht deel ik mijn recept voor een luchtige, smeuïge pompoencake: voedzaam, verwarmend en toch licht genoeg voor de lente.
door Nathalie Verdult 13 december 2024
De winter is de tijd van gezelligheid, warme dekentjes en… soep!
Een opgeblazen buik met PDS klachten
door Nathalie Verdult 25 november 2024
Eén van de meest besproken disbalansen in TCM is het fenomeen damp. Maar wat is damp precies, welke klachten kan het veroorzaken, en hoe kan een gerichte aanpak via voeding bijdragen aan een betere gezondheid? In dit blog lees je alles over damp en hoe een consult in gezonde voeding kan helpen om dit probleem aan te pakken.