Blog Layout

Ontbijt recept - rabarbercrumble

Nathalie Verdult • 19 juni 2023

Ontbijten in de lente met rabarber

Rabarber-havermoutcrumble ter versterking van het Hout element 

Er zijn van die gerechten die meteen jeugdherinneringen oproepen. Voor mij is rabarbermoes er zo eentje. Waar de rest van het gezin z'n neus optrok voor dat zure goedje smulde ik ervan. Mijn moeder was niet zo van het gezonde koken, dus de moes werd gemaakt met flink wat scheppen witte suiker. Steeds als ik in het voorjaar de rabarer weer zie liggen in de winkels moet ik gewoon een bos kopen. Gelukkig weet ik dat die bakken met witte suiker niet nodig zijn om een lekker en gezond recept te maken met rabarber.

Rabarber s goed ter versterking van je Hout element, dat werkt op de lever en galblaas.
Rabarber zelf heeft een verkoelende werking, maar door het warm te eten, in combinatie met warme havermout is het zachter voor je spijsvertering.

Ingrediënten:
- 4-5 stengels rabarber in kleine stukjes
- 2 el kaneel
- 5-6 grote scheppen havermout
- 2 handjes gehakte noten (pecan, walnoot, cashew, etc)
- 3 tl Five spices kruiden
- 1 tl kaneel
- 3 el kokosolie (hard)
- 4 el agavesiroop (maple syrup of honing kan ook)
- beetje citroenschil

Bereidingswijze:
- Kook de rabarber in een klein laagje water samen met de agavesiroop en citroenschil, net zo lang tot de rabarber zacht is.
- Meng de droge ingrediënten (kaneel, havermout, noten, kruiden)  in een kom
- Voeg de harde kokosolie toe, en meng die er met je handen doorheen tot een crumble.
- Verdeel de rabarber over een ovenschaal, en leg daarna de crubmle erop tot het bedekt is.
- Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden, ongeveer 15 minuten. Let op dat de noten niet verbranden.

Je kunt dit gerecht prima als ontbijt gebruikt, of als tussendoortje. Het is 2-3 dagen in de koelkast te bewaren.


Deze rabarber crumble is ideaal als ontbijt - en makkelijk vooraf klaar te maken

door Nathalie Verdult 7 april 2025
In dit blogbericht deel ik mijn recept voor een luchtige, smeuïge pompoencake: voedzaam, verwarmend en toch licht genoeg voor de lente.
door Nathalie Verdult 13 december 2024
De winter is de tijd van gezelligheid, warme dekentjes en… soep!
Een opgeblazen buik met PDS klachten
door Nathalie Verdult 25 november 2024
Eén van de meest besproken disbalansen in TCM is het fenomeen damp. Maar wat is damp precies, welke klachten kan het veroorzaken, en hoe kan een gerichte aanpak via voeding bijdragen aan een betere gezondheid? In dit blog lees je alles over damp en hoe een consult in gezonde voeding kan helpen om dit probleem aan te pakken.
Share by: